buro De Heer

In april 1967 gaan zoeken naar een architectenbureau, slechte tijd bleek al gauw. Ik zag een advertentie in de krant van een mij niet bekend bureau en ging er maar eens langs om een afspraak te maken: zo leerde ik Jaap Visser kennen, het klikte meteen.

proveniers
kerkELs

Rechts het buro gezien vanaf het gebouw Nationale Nederlanden en onder vanaf het Groothandelsgebouw

buroDeHeer

1967-1968: Architectenbureau Chr. de Heer, Rotterdam aan de Provenierssingel. Kort na WO II tekende hij al gebouwen voor de landbouw 'industrie' zoals een loods aan de Kleverkerkseweg in Middelburg laat zien.
De verbouwing die ik in 1968 kort voor mijn vertrek getekend had, zag ik in 1992 vanaf de Delftse Poort (gebouw NN) zie foto links. Voornaamste taak was het (uitwerken van) ontwerpen van de nieuwe opdrachten, het maken van makettes, perspektieven, etc. Zeer veelzijdig opdrachtenpakket: veilingen, scholen, kerken, fabrieken, kantoren, bungalows. In 1967 begon ik ook aan de studie op de Academie van Bouwkunst (AvBR).

Wit geschaduwde buttons zijn aanklikbaar voor info

MavoElburg700x319shkl
Ichtuskerk1170x100shkl
Ichtuskerk2s

MAVO school Elburg, 1967. Het eerste projekt waar ik aan begon op dit bureau.

Ichtuskerk te Elburg 1967 Ontworpen in dezelfde materialen als onze fabrieken en veilingen, d.w.z. met damwandprofiel platen in de gevel, bezocht ik weer in 1999, de gevelplaten waren het jaar daarvoor net vervangen, jammer. Het kerkmeubilair en de belettering werd ook door mij ontworpen met instemming van Jaap.

Schouten Giessen 1967. Ontwerp kantoor later iets aangepast gebouwd.

HAK Giessen 1967. Kantine.

Bungalow "Kamp" Krimpen a/d IJssel 1967 Trap+details lijken verdacht veel op een examenstukje van de HTS. Kamp was de direkteur van Markus het bedrijf dat voor de veilingen de gasdichte schuifdeuren maakte. In zijn huis werd daarvan een eerste versie met glas voor woningen ontwikkeld met een volkomen vlakke drempel naar buiten en toch waterdicht!!

Veiling Westland-Noord Poeldijk 1967 Dit was grootste ontwerp qua omvang: "Veiling Noord is nu een partycentrum met een geschiedenis die begon in 1970. Oorspronkelijk gebouwd als kantine van Veiling Westland Noord" (klik op de button). Herbestemming dus nu!! Op de fotoserie van het partycentrum is de laatste foto van kort na de oplevering. Is nu opgeheven kennelijk ;-(

Garage Disselkoen 1967.

Jachthaven te Maasland 1967 Van Mierlo had een mooi stuk grond aan het water en bedacht dat hij moest diversificeren, daar kon dan mooi een jachthaven ca komen.

NO school, Elburg 1968. inrichting directeurskamer.

HAK Giessen, 1968. Fabriekshal.

CCWS Honselersdijk 1968. Ontwerp 3e fase.

Bungalow te Epe, 1968. Voor J.C. Verschuren

Kleuterschool Kruiningen 1968. Ontwerp met knik in het plafond van het lokaal, anders werd de gemiddelde hoogte te groot ;-) volgens de voorschriften. Natuurlijk verdween die knik tijdens de bouw

Numan's Blikfabrieken te Elburg, 1968. Fabriekshal en kantine.

Bungalow te Zoetermeer, 1968. Voor K.D.C. van Straalen.

Woonhuis te Bemmel, 1968. Voor J.P.F. Linssen, wat doet monsieur Hulot daar op de stoep??

Kerk IJsselmonde 1968. Ontwerp kerkbanken. De THABORKERK, hij staat er nog!

Kerk Alexanderstad Rotterdam 1968. Romanohof, niet zo uitgevoerd, maar het staat er nog wel!

Verbouwing kantoor De Heer, 1968. Ontwerp voor het pand Provenierssingel.

Tenslotte. Eind '68 ging ik weg door onenigheid over het salaris, jammer maar helaas. Ik zou later bij de ingebruikname van het nieuwe bureau in 1986 op het Schouwburgplein weer terugkomen, als gast;-) Ze waren er allemaal nog, ik zou zo weer mee kunnen doen, maar toen zat ik al op de TUE en had daarmee de architectenpraktijk vaarwel gezegd. Op de vraag van Jaap "Waarom ben je toen eigenlijk weggegaan?", antwoordde ik "Voor Fl 150,-" zijnde het bedrag dat wij samen als salarsisverhoging overeengekomen waren, maar door de Heer niet geaccepteerd werd ("Ik ga toch niet voor zijn auto/boerderij betalen" had ik al door de tussenmuur gehoord). Helaas voor Jaap en onze prettige samenwerking ben ik toen vertrokken.
Door het onderzoek Herbestemming zou ik nog een keer op het bureau komen om een lezing in het Rotterdamse voor te bespreken met alweer een nieuwe generatie direkteuren. Jaap ontmoette ik pas weer in 1995 bij hem in Bosch en Duin, hij bleek maar liefst 15 jaar ouder te zijn dan ik, dat had ik me nooit gerealiseerd toen ik voor en met hem werkte.

ijsselmondes

Kerk IJsselmonde toen...

naar boven
buro De Heernaar boven