"Grote jongens"

Dit gaat dan zo'n beetje over de periode dat ik met Gerardje en soms Han op 'strooptocht' ging in de buurt en door de stad. Vooral op woensdagmiddag, achterop de (paarden) kar van Van Gent&Loos hangend lieten we ons richting centrum vervoeren.

LwkappersLWbrug001LwKoogelLwpoortje001

Het bruine mapje met brieven uit de jaren '50 (uit de nalatenschap van mijn moeder in maart 1996) brengt je na al die jaren weer terug in de tijd. Door veel foto's en films is het net of je geheugen tamelijk ver terug gaat, is dat zo? Ook de recente oude auto en motor belangstelling brengt veel terug: altijd weer die Matchless, waarvan je niet weet of het een G3 of G9 was (»G80S). Volgens mij had die halve remtrommels, een buddyseat als een paardezadel en een zwart distributiedeksel. Waar stond die motor eigenlijk toen Gerard(je) hem had? Hadden we al een rijbewijs? En/of reed Gerard (nog) op zijn Kreidler zonder trappers? Wat had ik eigenlijk voor een Puch(motor), daar ben ik nu weer achter (250 SG, Autotron, 1996).
In 2001 zijn de huizen naast Gerard te koop voor verschrikkelijke prijzen (vertelt Casper).
"Grote jongens" is ook de titel die ik aan film 28 meegaf en die nu op dvd* staat. Vanaf 1950 wordt het opeens jongenS, na de scheiding hertrouwen beide ouders Schulte met het gescheiden echtpaar Beudeker. Zo krijg ik er twee 'broers' bij: Han -net zo oud als ik- en Bert- vier jaar ouder. Deze periode loopt ook parallel aan de woning Leidseweg 74, zie "wonen". *De originele films liggen nu in het Utrechts Archief.

Dit is wel een foto met een verhaal van nu: Vanaf ± 1996 kwam ik in mijn funktie bij de RDMZ regelmatig op Radio Kootwijk, in eerste instantie bij een MIP-boek presentatie en daar leer ik de beheerder Martin Nieuwenhuizen kennen. Het einde van Radio Kootwijk is dan al in zicht, maar hij stelt zich voor dan te blijven met zijn gigantische verzameling zendapparatuur die hij de afgelopen decennia heeft verzameld en als museum verder te gaan. Dat blijkt niet eenvoudig. Ik kom in kontakt met de directie Cultuurbezit in een poging het e.e.a. als cultureel erfgoed te laten beschermen. Om kort te zijn: dat lukt dus niet en de kollektie wordt weggegeven of verschrot? We stonden eens te praten hangend over de rand van de toren over vakantie's op de Veluwe van vroeger. Later kwam ik dit fotootje tegen. Zou dat Martin en zijn vader zijn? In 2005 kreeg ik hem eindelijk weer te pakken en het bleek te kloppen. Kijkend op de d8/dvd films kwam ik een stuk tegen waar ik op dat blauwe fietsje (cadeau 6e verjaardag) reed met een "grote" jongen: en dat was Martin dus weer en zijn ouders etc etc.

kapper Jacobs

Guilie 2
Veluwe

Hoewel het chronologisch niet helemaal klopt, is dit voor mijn gevoel het einde van de jaren '50. Gezellig op de statiefoto met mijn vader en nog even solo in de serre. Ik zou daar in 2006 weer een keer zitten, maar toen zag het er heel anders uit!

SRenIK345x224shklIKalleen345x219shkl
de J.P. Coenstraat
"Grote jongens"Guilie 2de J.P. Coenstraat