Guilie 1

SPEELT GUILIE NOG MET KEDAATJES?* Herinneringen aan mijn jeugd in Utrecht, als verhaal. *Gerard(je) had eens vertelt dat zijn zusje met 'kedaatjes' speelde, en dus vroeg mijn vader dat iedere keer ;-) Het stukje uit de woonomgeving in de jaren '40 -'50 staat hieronder.

kopie

Van 0 tot ongeveer vier jaar weet ik zelf weinig denk ik. Wel zijn er uit die tijd erg veel foto's die een beeld van het 'leven' geven. Aan het Kanaal (A'dam-Rijn of Merwede?) of in het Park Oog in Al, zoals die met sneeuw. Foto's van/in het huis 65 bis a en in principe vier dubbel 8mm films. Ze staan nu op DVD en de originele films liggen in het Utrechts Archief. Een belangrijk moment was de doortocht van de Verkenningseenheid van de Polar Bear Division op mijn eerste verjaardag langs de Leidseweg en de herdenking van D-Day op 6 september die mijn vader vanuit de dakgoot van Van Haren op het Vredenburg filmde. Na nog heel wat digitaal zoekwerk vond ik een foto waar hij op te zien was zelfs!

Dan de kleuterschool bij de zusters: J.P. Coenstraat uit, Kanaalstraat over en eerste links (Imhoffstraat). Huilen, want ik wilde niet naar die rotschool. Handenarbeid: van geel papier een altaartje knippen, het karton was op, dus dan maar zo. Nee, zo moet dat niet en dan toch wel. In de pauze in de zandbak: ook niks aan! Er was een jongetje dat groef elke keer als we buiten speelde een groot rond gat, rechte kanten vlakke bodem, wat dat voor een type was? (Die school is er niet meer: afgebroken voor woningbouw, net goed;-).

Het huis Leidseweg 65 bis a (zijn veel foto's van): woonkamer vóór boven de poort de sérre achter, de keuken rechts ervan met balkon erachter (ik heb de deur eens op slot gedaan toen mijn moeder op het balkon stond). Daarboven mijn kamer(tje). De trap en de badkamer weer aan de voorkant. De slaapkamer had een dubbel draairaam boven een ladenkast, waar vroeger schuifdeuren zaten denk ik, naar de achter/tekenkamer. Onder de schuine dak, bergingen, schuilplaatsen?? Die ombouw van smeedwerk van de kolenkachel met al die kleppen. Er zijn nog tekeningen van en ook van de ladenkast!

's-Avonds op het balkon van 65bis a: IJs eten afkomstig uit de ijssalon op de hoek van de Kanaalstraat en de Bandoengstraat, foto links uit 2006! In het voorjaar van 2010 stond ik weer eens op dat balkon!!

In de poort achter rechts hadden we nog een schuurtje (de garages werden door van Brummelen gebruikt: eigenaren van het blok). In dat schuurtje heb ik nog eens in een loden pijpje gepiest en toen bleef mijn piemeltje erin vastzitten (Gerardje wist het eind 2000 ook nog te vertellen). Oom Anton (Jansen, de buurman) heeft me bevrijd, wat een lol!

Een van de mooie eigenschappen van het huis was het uitzicht: aan de overkant houtzagerij De Ster. Op dekschuiten werd het hout aangevoerd en met de hand gelost met behulp van allerlei rol- en draaistellen. Bij de zagerij lagen de boomstammen in het water die de helling werden opgetrokken, maar ik denk dat het merendeel dan al voorgezaagd aangevoerd wordt. Verderop een zand- en grindhandel en aan het eind Hamburger's zinkpletterijen. Daar staan tegenwoordig, na een grote bodemsanering woningen. Ook de ophaalbruggen met de brugwachters was een kijkverdrijf. De Abel Tasmanbrug is uit 1906, de J.P. Coenbrug uit 1897 en zijn in 2004 gerenoveerd. De Ora et Labora uit de jaren '30 is nu gerestaureerd (Parkhaven).

In dit huis hadden we al huishoudelijke hulp: "Juffrouw" Kasteel genaamd, ze woonde in de Javastraat. Ze heeft haar hele leven bij mijn moeder gewerkt ook later in de Händelstraat. Aan huis kwam ook "Toon, de kippenboer". Hij kwam met een jute zak over zijn schouder met de (VAGU) bus uit Oudewater en daar kwamen dan een kip of eieren uit. Met de Kerst wel eens een konijn. Naast ons woonden "tante" Lenie en "Oom" Anton Jansen, die hadden een kleindochter van mijn leeftijd: Jacqueline, staat ook allemaal op foto's. In dat huis is ook het 12 1/2 jarig huwelijksfeest nog gevierd (zie foto met huisvrienden Reinders, Krop, familie etc.).

Op de Leidseweg kapper Willems (no:27), een oude man die met zijn handtondeuse de haren uit je kop trok. Je was door hem bijna net zo bang voor de kapper als later voor de (school)tandarts. Daarnaast was de dierenwinkel Raatgever (no:26). Op de hoek de winkel van SKF kogellagers (nog steeds in 2006), in de hoek woonde (Huub) van Deijl op no 30b, makelaar in verzekeringen. Volgens mij bestaat de zaak nu nog. Daarnaast -zij woonden er boven- een grote kantoorartikelenhandel. Door de poort de RAC garage, de andere helft van het complex, weet ik niet meer. [Leidseweg 40 is van 1910: UtrArch]

Dan kreeg je iets verder het "Straatje" gewoon een stukje zijstraat. Links huisjes, rechts bedrijfjes. Halverwege woonde de familie Slingerland. Wim (de Rooie!) was een van de kinderen waar wij mee speelden. Aan de overkant van het straatje stonden loodsen, garages of zoiets. De toiletten (dozen) hadden daar nog beerputten die met de slang door het huis geleegd werden. De andere huizen aan de Leidseweg loosden gewoon in de Leidserijn. Verderop een poort van een kolenboer, met een klein poortje ernaast. Dan de winkel die niet meer gebruikt werd van de fam. Rijksen. Daarnaast geloof ik weer een poortje. Iets verder de werkplaats van -glas in lood- van Kleef.

Daarnaast een huis (met hek: timmerman) en dan de poort van v.d. Pol-Vink, zand, grind, bouwmaterialen. Daarnaast op 53 boven woonde Gerardje (zijn moeder woonde er in maart '96 nog: ik heb zijn adres gevraagd en sinds eind 2000 hebben we weer kontakt. In 2007 is ze overleden). Dan de winkel van Nies Kok, waar ik een Maggiblokje kreeg i.p.v. een snoepje (ze is in de winkel vermoord in 1965), dan weer een poortje (no 59) naar een oude brandstoffenloods, waar in onze tijd de karren van de Lubro geparkeerd stonden.

Dan het rode baksteen blok, zoals het er in 2006 bij stond: op 65bis a woonden wij. Deze huizen zijn in 1929 gebouwd (UtrArch; bouwtekeningen gevonden, no: 6126.1/01-03 van de architecten Gebr. Koster), dus pas 10 jaar oud toen 'wij' er gingen wonen in 1939. Aan het eind van dit stuk woonde de fam. Schmidt direkteur van de Lubro, maar dat wist ik toen niet [Maurits Schmidt (1948) is later journalist en schreef een aantal stukjes over zijn jeugd in de VK, van hem heb ik de tip over de Utrechtse schrijver C.C.S.Crone].

««Leidseweg 60 -70: in 1910 zijn de voortuinen overgenomen door de gemeente ter 'verbreding' van de Leidseweg, het was toen nog niet veel meer dan een breed jaagpad [bron: UtrArch]. Ooit door Napoleon als Rijksstraatweg aangelegd, dat wel!!

geld170x128shkl
Bandoengstrs
kopie1

tekening van Chris Schut '53

OraLaborakopie
Toon de Kippenboer
LW2627
kopie4
kopie5
naar boven
LWtoen
kopie6Nies1965sLW65nu
Guilie 1OraLaborakopienaar boven