de J.P. Coenstraat

Geïnspireerd door de verhalen op de site van Lombox beschrijf ik eens de winkelpanden die ik me kan herinneren, ik ga er nog eens foto's bij maken.

Ik heb vanaf 1944 t/m 1958 op de Leidseweg gewoond (65 bis a en 74) en dus was de JPCoenstraat en de Kanaalstraat voor ons de winkelstraat en speelomgeving. Vergeet de Lombok winkelweek niet!

Op de hoek net over de ophaalbrug (LK81) zat melkboer De Kogel die zoals dat gebruikelijk was langs de deur kwam met zijn handkar en de melk uit de melkbus in een maatkan goot en die vervolgens aan de deur bracht. 's-Winters had hij daarbij wollen handschoenen aan met 'afgeknipte' vingers.

Later ging hij ook kruidenierswaren verkopen, we hadden daarvoor een boekje waar hij de boodschappen inschreef en een maal in de week (maand?) afrekende. Ik moest eens tussen de middag een ons kaas halen en sprong gauw op de fiets, terug liep ik echter (het was vlakbij): ik was die fiets totaal vergeten. Totdat ik weer naar school moest -ik zat op de Kromme Nieuwgracht op school- en mijn fiets -dus- niet meer voor de deur stond: gestolen! Weg fiets, dus er moest een andere komen. Weken later kwamen we er pas achter wat er gebeurd was: De Kogel had hem 's-avonds maar binnen gezet, hij wist ook niet van wie die fiets was: ze komen er wel om.

Toen had ik dus nu twee fietsen ;-) Altijd 2e hands natuurlijk, onze fietsenmaker zat in de Damstraat (Super), maar er was er ook een bij de Asch van Wijckskade in de 1e Achterstraat die 2e handsfietsen verkocht, die was er onlangs nog maar nu met scooters geloof ik.

Naast de Kogel was het Postkantoor (no 3), daar kwam je als kind met je spaarkaart om zegeltjes te plakken, als die vol was kon je het op je spaarbankboekje laten bijschrijven, met extra rente geloof ik.

Aan de overkant op de hoek was een sigarenwinkel (LK82), doch daar kwamen we niet want we woonden op de Leidseweg bijna naast een sigarenwinkel (van Tussenbroek, LW76).

Tegenover deze winkel naast de ophaalbrug -waar we regelmatig de brugwachter mochten helpen de bomen naar beneden te doen- lag een woonboot die ons altijd deed denken aan de Stoomboot van Sinterklaas, jaren geleden lag hij er nog als bijna wrak, ik weet niet hoe het nu is. (201006: hij drijft nog!). Ora et Labora, genaamd; in 2008 dreigt verkoop/sloop? Ligt nu op de werf in Vreeswijk, de 'restauratie' is bijna klaar.

Op de volgende hoek (van de Deandelstraat) was een Banketbakkerij (no 6; Koudijs) waar we voor een paar cent een zak kruimels of soms zelfs een Spoorpunt kochten.

Nu zie je de Daendelstraat in het RTL filmpje: in de jaren '50 mochten wij er niet spelen!

Hier en daar gevelstenen met jaartal: 1898.

De volgende hoek was slager Blom (no 16*), altijd goed voor een plakje worst als je iets kwam halen, later gingen we naar de Kanaalstraat (vlak voor de Damstraat): woensdag gehaktdag! Trouwens we moesten ook wel eens op de fiets naar het Herderplein in Oog in Al, daar was supermarkt De Boer met aanbiedingen. Of naar Anton de Ru (de kruidenier voor U!) in de Damstraat, die al aan zelfbediening deed met draadstalen mandjes (nu Kruidvat).

Halverwege (no 31) was een groentezaak die een tijdje van Van Velzen is geweest, zij woonden in een woonboot tussen de Leidsekade en houtzagerij de Ster. In die winkel zaten allemaal houten bakken waarin aardappels in soorten en groenten lagen en gewoon een grote weegschaal waar alles in werd afgewogen. Zij vertrokken naar de Noorderstraat om een eigen winkel te beginnen, wij gingen daar nog wel een heen om TV te kijken, zij hadden er al een, wij niet. Mijn vader werd nog wel eens door Van Velzen met de auto weggebracht: hij had al een auto, want hij was ook vertegenwoordiger bij een limonadefabriek en wij hadden nog geen auto (en mijn vader dus ook nog geen rijbewijs). Later zijn ze naar een Camping in Rolde (Dr) vertrokken, waar we nog een keer op vakantie geweest zijn.

Aan het eind rechts op de hoek was Ekdom de fotowinkel, mijn vader fotografeerde al veel.

Op de andere hoek stond en staat dan de Antoniuskerk waar ik keurig mijn 1e Communie heb gedaan, maar het Vormsel zag ik al niet meer zo zitten later en na het spijbelen daarvoor moest ik naar Montfoort om dat te laten herstellen!

Tenslotte was er op de hoek Leidsekade-Abel Tasmanstraat kapper Jacobs (UN 310884) waar je voor een paar dubbeltjes een bloempot of stekeltjes op je hoofd kon laten knippen.

* het hele blok 16-24 staat op de gemeentelijke monumentenlijst.

de J.P. Coenstraat