"Na de oorlog"

Op mijn eerste verjaardag 7 mei 1945 kwamen de Canadezen langs tijden de intocht in Utrecht en op mijn tweede verjaardag werd Mussert gefusilleerd. Lees hier wat over die geschiedenis. Zo zit je dan niets wetend op die leeftijd toch 'vast' aan (het einde van) de 2e Wereldoorlog, doch dit besef je veel later pas. Oranje dus! Een tekening van ons "wandelpark" Oog in Al gemaakt door Chris Schut, daarna de Parade van juni 1945.

partijtje
lw65
brug
pakh
pakhuiss

"Na de oorlog" is ook de titel die ik aan film 27 gaf, die nu op dvd staat. Oorlog of niet, als ik op oude foto's kijk zie ik toch een aardige verzameling speelgoed voorbij komen in deze tijd. Op het feestje in 1946 met: neef Ton Haalboom (†2005), Matje Lammers, Beatrix Rijksen, Johan van Ditmarsch, ikke en Maud of Petra Koppert, beiden †. Die brug (bij Den Hommel) is uiteindelijk vervangen en gesloopt. Op die plaats ligt nu de oude Galecopperbrug.

Overigens heb ik in 2005 het oorspronkelijke voorbeeld van het pakhuis ontdekt in het boekje "Koopmansgeest" uit 2002. Op pagina 20 staan de gevels van de Groenlandsche Walvisch Compagnie aan de Keizersgracht 40-44. Op het aantal verdiepingen na, kloppen alle details. Van de blokkendoos is alleen de doos overgebleven, nu in gebruik voor electronica onderdelen.

Ik was hier nog te jong voor de elektrische trein en de Meccano, dat komt later. Op diverse foto's vind ik toch nog van alles terug uit de vergetelheid. Een blokkendoos, een bouwplaat, een fietsje, natuurlijk is er ook een hoop verdwenen, vooral blikken speelgoed uit de jaren '50. Wat dit betreft een tamelijk 'luxe' jeugd achteraf gezien. Kijk ook naar de wandeling op de film naar de speelgoedwinkel van Serrée op het Leidseveer over de toen prachtige nieuwe tunnel, tegenwoordig de middelste van de drie waar de bussen door rijden.

blokkend215x333shkl
trapauto215x324shkldriewieler215x324shklhoepel215x324shkl
ParkOiAs

In 2008 werd Beeldbank WOII gepubliceerd, enerzijds kon ik de filmbeelden beter dateren, anderzijds zag ik bij hen veel 'fouten'.
In iedere geval zag ik deze foto en als ik naar de filmbeelden kijk moet mijn vader linksboven het podium gezeten hebben. Volgens mij zit hij boven die vlag in de dakgoot met dat 'grote' voorhoofd, hij was al redelijk kaal van voren zoals je op andere foto's kan zien. Ze waren ook bekend met van Haren.
Goed dit was dus de Parade bij de 1-jarige herdenking van D-Day op 6 juni 1945 en de Canadezen waren nog in Utrecht. De beelden die voor de deur gemaakt zijn waren van de intocht van de Canadezen op 7 mei 1945, mijn eerste verjaardag!!
Zie ook het Utr. Archief!

vredenburgs
naar boven
"Na de oorlog"lw65naar boven