Suikerterrein

Ja, het Suikerterrein, hieronder te zien op luchtfoto's van 1945? en 1948! Ruim voor dat de Graadt van Roggenweg werd aangelegd, die witte vlek was de grote zandvlakte. De Paul Krüger-brug in aanbouw? Onderaan een meer recente luchtopname: weg avonturen!!

LuchtfotoLWs

Het valt niet mee om hierin te zien hoe het was. Middenonder de Muntbrug: een ijzeren draaibrug waar al het verkeer naar Oude Rijn over ging!! Via de Leidseweg ging het dan naar het centrum, net als de Canadezen op 7 mei 1945, maar dan andersom. De ophaalbrug in het midden, de J.P.Coenbrug was het centrum van het buitenspelen: de brug-wachter helpen. Het was immers de vaarroute van het vuil de stad uit en hout naar de zagerij van De Wit (molen De Ster). Daarboven een zand- en grindhandel en dan Hamburgers' lood- en zinkpletterijen.
In de films "Eddy 1, 2 en 3" zie je diverse fragmanten, waar te zien is wat een uitgestrekte vlakte dit zanderige terrein was. Het begon achter de huizen aan de Leidseweg en de Krügerstraat tot aan de (nood)gebouwen van de Jaarbeurs en van de kazerne tot aan de al aangelegde Paul Krügerbrug, die de Muntkade met de Kanaaldijk verbond, als ommetje als de draaibrug open stond. Voor het autoverkeer was de draaibrug al eenrichtingverkeer de stad uit. Tenslotte was de Leidseweg een uitvalsweg richting Rijksweg 2. Tegenwoordig is de draaibrug alleen nog fietspad: je kan het je niet voorstellen hoe het ooit was!!
Dan is er nog die anekdote (ik was er niet bij!) van dat jongetje dat 's-winters aan het koude ijzer van de brug likte en onmiddelijk met zijn tong vast vroor aan de brug. De brugwachter heeft hem met zijn thermosfles warme thee kunnen bevrijden.
Het opendraaien ging overigens als volgt: de brugwachter liep eerst heen en weer om de bomen te sluiten, vervolgens ging hij aan een grote slinger draaien die hij in een gat in het brugdek stak en als een soort 'mallemolen' liep hij dan rond en draaide de brug open en weer dicht!
Je ziet ook de ophaalbruggen en het sluizencomplex uit de lucht: prachtig om te spelen!! Maar ja, zo kon het natuurlijk allemaal niet blijven ;-) dat zie je hier onder!

LW65741948478x162shkl
suikerterrein1990s
 Suikerterrein