jazzconcerten

In het "bandloze" tijdperk bleef ik wel jazzconcerten bezoeken, met name de fameuze Newport Jazz Festivals in De Doelen, soms alleen (later met de fotokoffer) een enkele keer met Aty of George. De meeste programmaboekjes bleven bewaard!

De eerste in november '66: Drie avonden! Dave Brubeck, Stan getz, Max Roach, Sonny Rollins.
Dan in 1968:
1. Count Basie
2. Don Ellis, van dit concert kreeg ik in 2006 zelfs de opnamen op CD!! Piet Noordijk en Theo Loevendie c.s
Ergens in deze periode ook nog eens een Jimmy Smith concert in Scheveningen.

newport1225x223shklnewport2225x223shklconcert3s

3. Art Blakey, Alvin Jones, Muddy waters, Horace Silver, Dizzy Gillespie (foto's!), Dave brubeck en Gary Burton. 4 Dagen lang!
In 1970 alleen naar Dave brubeck geweest?
In 1972 Jimmy Smith, Cannonball Adderley 5, Dave Brubeck Trio.
Charles Mingus en Elvin Jones traden op de nacht en avond op waar ik niet ben geweest.

In 2007 verschenen DVD's van concerten met dergelijke roemruchte musici: heerlijk !!

concert4225x221shklconcert5225x223shklconcert6225x224shkl

Een boekje ontbreekt aan deze reeks en dat is het boekje van het 6e Newport Jazz Festival waar de Preservation Hall Jazzband o.a. optrad. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Marckriver Jazzband heb ik dat aan Eddy Sabbe gegeven. Het was weer 4 concerten feest voor slechts Fl. 50,- kom daar nu eens om! Verder Duke Ellington, Dizzy Gillespie (met vriendin in de coulissen; foto's!), J.J.Johnson, Thelonious Monk, Art Blakey en Focus. Op het Festival van 1973 zou de rel over Miles Davis uitbreken: "Woedend publiek eist geld terug" omdat Davis een rock concert ten gehore bracht ;-) Dat was de nieuwe Selim Sivad.

Voor en na deze concerten zijn er nog meer memorable concerten, begin jaren '60 met de Avalon naar het Concertgebouw 's-nachts. In ieder geval Oscar Peterson op 6 april 1963, na het spelen gelijk door naar Amsterdam! Vanaf de zitplaatsen achterin lieten we ons steeds verder naar beneden zakken totdat we naast de piano zaten! Het zou tot 1982 duren voor ik weer een dergelijke ervaring had: naast het drumstel van Art Blakey in het café van Frank in Terneuzen, maar nu had ik een klein kassetterecordertje bij me. Net als het concert van Ray Brown bij Vollebregt een paar jaar later. Van de Bredase ervaringen valt alleen de ontmoeting met Major Holley in deze categorie.

jazzconcerten