Kampong

De kleuren van Kampong waren wit, lichtblauw en donkerblauw, alleen kun je dat aan de das op de zwartwitfoto van 4hbs-b niet zien. Ik weet niet precies meer wanneer ik lid ben geworden, in de tijd dat het spelen met de band enige omvang kreeg, ben ik er mee gestopt.

Herinneringen

Ergens komt Kampong uit de lucht vallen. In aug. 1957 blijkt in 2021. Ik denk via mevr. Voors (woonde om de hoek van de Händelstraat?) een kennis van tante Jo: Han op hockey en ik op voetbal. Gerard zou ook nog, maar toch niet. De onderlinge kontakten worden daardoor ook minder. 's-Zomers werd het later cricket: daar heb ik nog korte hoogtepunten mee beleefd.

Op een van de zomervoetbal tournooien kreeg HFC het predikaat Koninklijk (KHFC: 17 augustus 1959). Ik heb daar nog een mooi doelpunt gemaakt, direct uit een (linker) hoekschop in de linkerbovenhoek; een mooi draaiballetje (hè, Cruyff). (Na het seizoen 1960-61 stop ik er mee: Als aanvoerder van de B-junioren en vaste invaller bij de A). In een agenda staan nog de uitslagen van het seizoen 1959-1960, was niet eens zo slecht als ik dacht: 5 gewonnen, 4 gelijkspel en 4 verloren; valt niet tegen! Tegenstanders waren: DOS, EDO, Zwaluwen Vooruit, UVVO, EMS, Velox en KDS. Er zijn geen verslagen etc. meer van behouden gebleven, die ik later als aanvoerder van de B-junioren maakte.

Ik kwam toch nog wel terug op de feesten van Kampong, maar nu om de muziek te verzorgen;-) 21 okt.1961; op 16 maart 1963, er ligt nog een 'kontrakt' van het Ed O'Keefe Combo, dat voor het enorme bedrag van Fl. 75,- de hele avond zou spelen!

Een mogelijke terugkeer vele jaren later naar het clubhuis gaat mis: Op de toertocht met de Chrysler Le Baron club raakten we de groep kwijt, want ze eindigden bij het clubhuis van Kampong (26 okt 2002), zijn we maar naar George gereden in Maarn.

Namen die ik me herinner zijn: Jaap Icke (begeleider), Han Sjamsoedin, Tytgat (leider), Theo van Dam, Rudy Brest van Kempen, Anne Marten Groenman, Roel Clocquet (huisarts) . . . en dan kom ik in kontakt met Wout van Kouwen: hij heeft het jubileumboek "100 jaar Kampong" en daarin (p.114-115) tref ik de namen Jaap Icke en (Cary) Tytgat aan. Rudy Brest van Kempen is in 1963 keeper(!) van het 1e elftal. Zo kan ik mijn geheugen eens wat opfrissen en beschrijf dat ook.

item2a1
item2a1b
item2a1c
item2a1d
item2a1d1
het Kampongboek

Met Wout van Kouwen kwam ik in 2009 in kontakt via een Oproepje in de Oud-Utrechter waarin ik naar informatie hengelde over Toon de Kippenboer uit Oudewater. Nog nooit had ik iemand gevonden die daar iets over kon vertellen. Totdat Wout op de Kerstmarkt een zoon van Toon aan zijn kraam kreeg: "Dat is mijn vader" zei Theo Bode.

Nu schreef Wout artikelen over het Oudewater van vroeger in de IJsselbode en zo nam hij zich voor de "kwestie" uiteen te rafelen en schreef daar een artikel over in 2011. In 2015 verscheen een boekwerk waarin deze artikelen gebundeld werden en op genoemde datum ging ik dat afhalen of elkaar na al die mail wisselingen eens te ontmoeten.

In dat gesprek bleek al snel dat we samen in Utrecht gewoond hadden en uiteindelijk ook in Oog in Al ongeveer in dezelfde tijd. Allebei ook gevoetbald in de Operatuin! Bij ons aan de overkant nota bene. Het meest wonderlijk bleek dat we allebei gevoetbald hadden bij Kampong! Wout wist daar nog veel van en zo legden we de puzzelstukjes bijeen. Het mooist was het dat hij het Jubileumboek "100 Jaar Kampong" 1902 - 2002 had en dat ik van hem leende. Hadden we wellicht in hetzelfde elftal gespeeld??

Het enige dat ik uit die tijd nog heb zijn die twee agenda's - Elektronisch Jaarboekje genaamd - en om louter om die reden bewaard had, mijn HBS schoolagenda's had ik immers met een grote boog in de prullenbak gegooid toen ik -eindelijk- naar de HTS ging. Dus deze twee heb ik met andere ogen weer eens doorgeploegd.

De oudste vermelding is van 5 maart 1960: 8.00 uur Kampongfuif, ja dat heette toen zo. Gezellig limonade drinken en misschien een sigaartje roken?

De eerste vermelding van 'iets' met voetballen is het inschrijven voor tournooien op 9 april. Vrijdag 15 maart is het tournooi de "Acht", maar waar en met wie dat is? Zijn dat soms de 8 oudste voetbalclubs van Nederland waar Wout over sprak? Maar waar was dat dan? De 23e is er alweer een dansavond bij Kampong, tja. Op 30 april is het Diederiktoournooi, tja? Op 4 juni het EMS tournooi. Overigens stond er niets in van huiswerk of zo, dat stond in de Rijam agenda, wel van volleyballen op school en ook sporen van mijn radio hobby en feestjes bij vrienden. En dan van 19 juli t/m 26 juli het Kampongkamp, waar ik absoluut niets meer van weet. Ben ik daar wel naar toe geweest?? Achterin wel de adressen van O.C.H. Tijtgat (Cary), Jaap Icke Sr en van Rudy Brest van Kempen, aanvoerder van de A-junioren? Andere namen uit mijn geheugen geput zijn: Theo van Dam, Ferrand Op ten Noort, Roel Clocquet (huisarts in Brabant?), Jaap Icke (beiden overleden blijkt uit een reaktie via de Oud-Utrechter, Anne Marten Groenman (zit in Groningen?) en Han Sjamsoedin.

Als uitsmijter staat er een tabel met wedstrijduitslagen van het seizoen 1960-1961, toen was ik aanvoerder van de B-junioren!

De vermelde clubs waren: Dos, E.D.O., Zwaluwen Vooruit, U.V.V.O., E.M.S., Velox, en K.D.S. Dat moeten dus 14 wedstrijden geweest zijn, in het overzicht staan 13 uitslagen, bij twee staat geen tegenstander vermeld, wel de uitslag. Ik tel 14 punten voor 13 wedstrijden (een overwinning was toen nog 2 punten). Totaal 5 gewonnen, 4 gelijk en 4 verloren, veel beter eigenlijk dan wat in mijn geheugen zat ...

item2a1d3
item2a1d4
item2a1c2
item2a1d6
item2a1d5
item2a1c3
item2a1d8
item2a1d7
item2a1c4

Op 26 april 2021 hoorde ik op Radio 1 in het interview Erna Stolk vol trots spreken over het rijke archief van Kampong dus ik doe toch nog eens een poging: "Nou ben ik toevallig een van die Nederlanders die wel weet van de oprichting van Kampong, ook al heb ik er (slechts?) gevoetbald van 1957-1961". Toch vier seizoenen dus!

En er kwam antwoord, Kampong heeft immers een echte archivaris Erna Stolk: "Wat leuk dat u het interview heeft gehoord en contact opneemt. Het archief van Kampong is inderdaad vrij uitgebreid en ook over de door u genoemde jaren zijn er spullen in het archief te vinden. Ik zal op zoek gaan naar informatie"

De eerste mail ging vergezeld van twee Nieuwsbrieven uit 2021 met o.a. een artikel over mijn elftal-leider Cary Tijtgat: een bijzondere man lees ik er in! Zijn leven lang bij Kampong doorgebracht in zijn kloffie naast zijn werkzame leven op een bank in een pak!

Twee weken later ontving ik al enkele pdf's uit 1957 t/m 1959: In de oudste het bericht: Han en ik zijn in augustus 1957 beide aangenomen als adspirant werkend jeugdlid ;-)

In het eerste seizoen '57-'58 nog geen vermeldingen gevonden, maar in het tweede seizoen '58-'59 zag ik al bevestiging van mijn geheugen: in het Paastournooi bij Quick in Den Haag(?) op 30 maart '59 stond vermeld dat ik goed speelde in de voorhoede en Theo van Dam in de achterhoede ...
Het in het eerste blokje genoemde doelpunt vond ik inderdaad terug in het verslag van 17 augustus '59 over het Jeugd Tournooi van de K.H.F.C. in Haarlem dus. In twee van de vier wedstrijden maakte ik een doelpunt, helaas geen winnende doelpunten ;-)

Van het vermelde Kampongkamp in zomer 1959 lees ik niets herkenbaars nog. Wel stond in mijn agenda van 1960 een Kampongkamp vermeld van 19-16 juli, dat komt nog wel ... Ik lees wel veel namen die me nu weer bekend voorkomen, dat is ook al erg leuk!

het Archief (1)
item2a1d9
item2a1c5
item2a1d12
item2a1d11
item2a1c6

En dan komt opeens in oktober 2021 een bericht met ruim 200 pagina's uit het archief via de mail. Ik kijk eerst naar wat bekende informatie zoals het Kampongkamp 1960 en het blijkt dat Wout daar ook was!
Vervolgens ben ik wel drie dagen bezig om alles door te nemen en de relevante informatie over te nemen. Er gaat opeens een deel van mijn totaal ontschoten jeugd weer leven. Frappant. Als ik die eens zelf bewaard had? Maar ja toen ik van de HBS af ging naar de HTS Bouwkunde heb ik alle paperassen uit de voorgaande periode weggegooid inclusief schoolagenda's, zo blij was ik dat ik naar de HTS ging: een nieuw leven!

Nu de taak om met de nieuwe informatie een verhaal samen te stellen ...

In augustus 1957 werden we -Han en ik- dus lid van Kampong, dertien jaar jong waren we! Han op hockey en ik op voetbal.

het Archief (2)
item2a1d13
item2a1c7
item2a1d15
Kampong