opgaven 4e jr

Van Aalbers een opgave over het detailleren van een bungalow: uit Bouw gekozen voor een bungalow in Noordwijk. Een konstruktieopgave, een ontwerp voor een sporthal samen met Jan uitgewerkt en een perspectieftekening. En wat verder? Kijk maar in de ladekast ;-)

persp64345x157shklbungalow345x477shkl
toren170x553shkl

v.l.n.r. een proefwerk kunstgeschiedenis, een exterieur perspectief en de opgave detailleren.
Toen we in november 2007 in Noordwijk logeerden ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de Fisher club schoot het me weer te binnen deze opgave. Thuis gekomen opgezocht en op google gekeken en wat ik al vreesde: deze bungalow heeft het niet overleefd, er is op die plek een groot zadeldak te zien! Dat belooft niet veel goeds!


Onze generatie is ongetwijfeld de laatste die het ambachtelijke tekenen nog heeft geleerd. Begonnen met haak en driehoek (en de trekpen) en sommigen geƫindigd met de computer. Toen Jan C met de vut ging moest het buro het voortaan zonder handschetser doen!!
Hieronder nog een paar mooie prenten: de gevels van "Noordwijk"!!

Als gezegd ambachtelijk tekenwerk, potloodje, pennetje, niet knoeien en dan de achterkant: eerst met talkpoeder het papier ontvetten, dan met een watje en potloodslijpsel de grijstoon inwrijven. Met een metalen plaatje (van een kalender) en een gummetje het teveel aan zwart wegpoetsen. Nee, dat was niet nodig, maar het was wel leuk en het resultaat was er naar ;-)

b4agevel1700x236shkl

Zeker papier van een andere rol?? Behalve deze geveltekeningen is een complete set werk- en detailtekeningen gemaakt.

b4agevel2700x230shkl

Ook voor de technische vakken moest er getekend worden, beton- en staal-tekeningen konden er ook mooi uitzien ;)

b4abeton448x225shklb4astaal345x225shkl1
B4astaal1kopie

Voor de staalkonstruktie moeste we eerst zelf een ontwerp maken, dat mochten we groepsgewijs doen, JanC en ik deden dat samen.

en ook in het laatste jaar weer een geconstrueerde perspectieftekening ...

het resultaat over de geconstrueerde onder-legger

B4aPICT0514kopie
opgaven 4e jr