samen zeilen

Met Martin is altijd kontakt gebleven van tijd tot tijd. Toen ik zijn e-mail adres vond en hem mailde, bleek dat hij net in Terhorne geweest was (met een boot) . . . .toeval? Daarna nog eens langs geweest ook toen Bas in Loosdrecht een Xantia gekocht had. Sinds kort de derde zeiler -Bernard Pels- ook weer ontmoet, in Spanje!! Ik ben benieuwd wanneer we weer samen zullen varen!!

Met Martin van Kesteren (11 januari jarig) en Bernard Pels (10 juni jarig) zeilen in Loosdrecht. Hun families hadden daar een zeilboot liggen. Benny een BM'er, 12m2 bij de Rietschans?, Martin een 16m2 en later een Vrijheid. Hij had later ook een brommer*, die ik liever repareerde dan de boot schuurde. Met zijn drieën gingen we op zeilvakantie in Terhorne (ansicht-kaart!) in een Zomerweelde (1959, gehuurd bij Moedt, Sneek). Met de nachtboot over het IJsselmeer naar Lemmer* en dan met de eerste bus naar Sneek om op Ben Pels te wachten, die kwam met de trein, want hij had vrij reizen. Zijn vader werkte bij de

terho1Zomerweeldes
terho2

spoorwegen. Op de plunjezakken liggen slapen. Niks open en te koop, maar wel kratten met flessen melk naast het station; ook lekker. Unieke vakantie in een uitgestrekt leeg (Fries)land. Prachtig! Weggebracht naar Amsterdam door Oom Henk met de Volkswagen en mijn vader kwam ons op de terugweg weer halen met de Peugeot. Het jaar daarna zijn we nu met Evert Pauw naar

de Kaag gezeild met de 16m2 van Martin. 's-Avonds naar café de Bontekoe en dan in het donker terug varen naar het eiland bij de boer (een bekeuring van ƒ 15,- voor zonder licht varen!!), kamperen mocht ook niet: dan maar op de hooizolder. Het jaar daarna nu met Maarschalkerweerd nog een keer met de Vrijheid naar het Alkmaardermeer, via de Sixhaven, waar ik in 1981 op weg naar Denemarken weer zou liggen;-)
Van de vele zeiltochten op Loosdrecht was de mooiste eigenlijk die keer dat het zo hard waaide toen we Ben en ik bij de Rietschans aankwamen en eigenlijk niet konden zeilen. Na kort beraad haalden we alles losse onderdelen zoals de vlonders etc. uit zijn BM en met gereefd zeil gingen we de haven uit. Op de kant stonden ze hoofdschuddend te kijken. We hadden reuze pret en met een boot half vol water kwamen we weer in de haven aan. Die haven was op de plaats waar nu mijn muziekvriend Dolf Alberts van toen woont!! Helaas is hij plotseling in januari 2023 overleden!

Toen we in mei 2012 uit Salvatierra terugkwamen lag er bij de post een overlijdensbericht van Martin: zo kwam ik toch in Loosdrecht mijn afspraak na om in mei weer eens langs te komen, alleen Martin was er niet meer. Wel zag ik na 50 jaar zijn broers en zussen weer. De brommer bleek een Aprilla te zijn geweest. Zo'n tien jaar later zocht ik weer eens kontakt met Marie-José, ze woonde er niet meer. Wat bleek ze had het huis verkocht en was nota bene zelfs gesloopt door de koper: Prinses Mabel!

•in augustus 1959 voer de Lemmerboot voor het laatst!
.

samen zeilen