Kiezen

In de winter van 1968-69 gingen we dus beslissen over de aankoop van een motorboot. Uit de oude folders kan ik de plaatjes nog scannen: wie wat bewaart, heeft wat (te doen ook).
........Waterland 700..........................Doerak 780..........................Albin 25

botterWaterland700sDoeraks
albin25s

Uit de botenberg kwamen er een aantal boven drijven, allereerst een Waterland 700 (± Fl. 22.500,-) van Joosten Jacht (nog in Amsterdam), een Doerak 780 van de Eista werf (± Fl. 27.500,-) en opeens op de Hiswa een Albin 25 (± Fl. 26.500,-).

Dus kiezen tussen polyester, betrekkelijk nieuw in de plezierbotenmarkt, staal en door de Doerak onder de aandacht gebracht: een achterkajuit. Dat was met twee kleine mannetjes natuurlijk fantastisch! Een eigen slaapkamertje voor de jeugd (ze waren toen 4 en 1 jaar oud!). De middenkuip bood ook meer veiligheid voor de broekemannetjes, die desalniettemin op het Amsterdam-Rijnkanaal eens kans zagen de pikhaak over boord te werken net op het moment dat er een flink stuk touw in de schroef sloeg.

Er ligt nog een aandoenlijke brief van een jachtwerfje dat stalen boten maakte, hij wees op de levensduur van stalen schepen en het feit dat je op het water geen gezeur om ijsjes en frites hebt: aardig bedoeld, maar ook hij hield ons niet van een polyester boot af en op de Hiswa in maart 1969 gingen we voor de bijl: we zouden de eerste eigenaar van een Albin 25 worden in Nederland, levering juli.

nieuw
Forsta170x229shkl
Albin69700x542shkl

Hierboven de proefvaart met een boot uit de eerste serie in het ijs van Gothenburg in 1969.

 

Op dat moment liepen wij op de HISWA de Albin tegen het lijf en vergezeld van een keurige zwart-wit folder gingen we naar huis

Kiezen