Puerta del Rio, 1

Dit huis is het laatst bewoond geweest door Jesus Moreno Augustin en zijn dochter Remedios tot 1972 toen Jesus overleed. De jaren erna blijkt door verschillende familieleden het meubilair weggehaald. In het voorjaar 1989 is de achterdeur door de neefjes opgestookt.

plgrBGplgrVERD
item2a1e
item2a1

Dit zijn de plattegronden van het huis, het enig dat gewijzigd is, is de deur in de "garage", eigenlijk de cuadras waar de paarden en karren stonden. Er was slechts een smalle doorgang voor de paarden, de karren stonden er voor. De honden zien steeds kans om heerlijke keiharde stukjes paardepoep op te knagen.Een donker berghok midden in het huis is in 1994 toen het dak vernieuwd werd, ingericht als badkamer: luxe!!

Het huis is eigendom geweest van 'rijke' mensen. Dat klopt dus (). De oorspronkelijke bewoners zijn omstreeks 1900 aan de overkant van de rivier in een 'Finca' gaan wonen: Villarejo. Daarna hebben de grootouders van Manuela & Concha Casero Mazo in het huis gewoond toen hun huis aan de C/Eras gebouwd werd (±1903, is er een gevelsteen?). Daarna heeft Jesus, die werkte bij de oorspronkelijke bewoners, het gekocht.

Op de latei boven het venster van de werkplaats staat 1763, dus dat deel zal wel uit dat jaar zijn. Maar is het huis er dan in deze vorm? Is het deel aan de corral het laatst gebouwd of juist het eerst? De doorgang onder de trap is zo te zien een buitendeur geweest. De muur van het kippehok is óp de keitjesvloer (rollos) gebouwd, het patroon loopt immers onder de muur door. Het lijkt er op dat dat een binnenplaatsje geweest is. Dan is ook de deur naar wat nu de patio is te begrijpen: dat was ook een buitendeur met een stoepje ervoor. De deur draaide dan naar binnen. Dit soort deuren zijn altijd aan de buitenzijde afgehangen en draaien naar binnen. Dat deel van het huis was helemaal ingestort en is nu een hoog ommuurde patio. Het kippehok is een verborgen badkamer geworden. Verder is het huis gebleven zoals het was!

De werkplaats met wasbak is gebruikt om vlas te wassen en/of te bewerken.

In 'ons' huis woonde ook de meastro als hij vrijgezel was (in de comedor & boven?). Dat is van vele kanten bevestigd. De maestra woonde in het huis aan de overkant wat nu helemaal is ingestort.

"De bewoners gingen met paard en wagen naar de kerk", dat moet dus slaan op Jezus & Leandra, aangezien Cesario het vertelde(?). Jesus Agustin Moreno (1880-1970) x Leandra Alonso (), zij hadden vier kinderen: Remedios, (*1912?), broer 1: Segundo Agustin Alonso woont in Béjar (dochter Pepita), hij is in 1991 overleden, broer 2 en broer 3.

In 1961 was na dertig jaar het stuwmeer klaar en moesten de bewoners van de onteigende huizen vertrekken. Ze kregen een (royale) vergoeding voor hun huis en de verhuizing, of ze het leuk vonden werd in die tijd niet gevraagd. Trouwens later ook niet als het om stuwmeren ging. Een aantal mensen bleef echter in de onteigende woningen wonen en ging over op (klein)vee om in het levensonderhoud te voorzien.

Jesus Moreno Agustin & Remedios (dochter) hebben er samen gewoond. Nadat haar vader is overleden in 1972 is ze naar een bejaardenhuis gegaan in Béjar. Haar nieta (nicht) Pepita is nog wel eens langs geweest, maar de Guardia verleende geen medewerking ons er uit te zetten.

Op 7 april 2003 -we zijn in het dorp- bleek dat Remedios is overleden (90), ze wordt zoals in Spanje gebruikelijk op dezelfde dag begraven en wel op het dorp hier. Het is een beetje raar verhaal, maar die dag zullen we Jesus ook nog ontmoeten: tijdens de een beetje slorig uitgevoerde begrafenis glijdt de kist een beetje weg, er zakt een berg grond opzij en daar ligt opeens de schedel van Jesus, zelfs zijn zwarte pak wordt nog zichtbaar.
Een emotioneel moment, ook voor ons!!
.

Puerta del Rio, 1