Dreischor

DREISCHOR Bas, Katinka, Senne en Ilya wonen sinds juli 2001 in Dreischor (Zld) in een voormalige vlasboerderij. Maar op 30 juni 2005 zitten ze in het vliegtuig naar Nieuw-Zeeland. Oei, da's ver. Het duurt "maar" tot Pasen 2006. Uiteindelijk wordt Dreischor in 2017 verkocht.

drei2
Boitendrei1
Zzook

Voorgeschiedenis van het pand Molenstraat 2 - Achterweg (nu) D.Ockersestraat 16

De oudste informatie is de ansichtkaart uit het boekje, doch de gevel heeft dan al de grote etalage. En de oude akten Wagemaker-Heiligers. De verbouwingstekening van 1940 (of 1946?) laat zien hoe oorspronkelijk de indeling was. Huib Wagemaker had volgens het boekje een kruidenierswinkeltje en dat is toen dus in 1940 verbouwd. De noordgevel kreeg de grote etalagepui met centrale entree, in de zijgevel werd het erkerraampje gemaakt. De zolderverdieping kreeg twee dakkapellen, dat duidt op -nieuwe- slaapkamers voor de 2 dochters. De winkel werd uitgebreid door de berging en de kastenwand langs de kamer bij de winkel te betrekken. In de woonkamer was en is een stookplaats, de kast onder de trap bleef behouden. Wat nu de hal is, was en bleef toen gang met slaapkamertje en keuken. De schoorsteen die er nog is was de kookplaats.

Na het overlijden van wed. Wagemaker werd het pand op 2 mei 1989 (toen nog no: 14) verkocht aan een prutser. Vermoedelijk wordt eerst het voorhuis 'verbouwd', daarna wordt een bouwaanvraag ingediend om de schuur gedeeltelijk te verbouwen als woning waartoe de halve schuur wordt gesloopt en herbouwd. Behalve een moeizame plattegrond levert het een metselwerk gevel op als vervanging van de gepotdekselde schuur ter plaatse van de keuken. De deur naar de schuur wordt dichtgemaakt en op de plaats van een vm. kast wordt een doorgang gemaakt. De bijkeuken die in de schuur achter de gepotdekselde planken blijft blokkeert deuren in die gevel die gehandhaafd zijn. Aan de andere gevel blokkeert de nieuwe werkruimte een raam/deur naar Molenstraat 4. Aan de zijde van de Ockersestraat is de goot aan de schuur 'verdwenen', sporen van de gootklossen zijn nog zichtbaar boven de schuifdeuren.

Direkt achter de schuur was volgens de MIP opname van 1990 een breed draaihek, waarvan de betonnen palen nog aanwezig zijn. De stal is ooit voorzien van schuifdeuren en is als garage in gebruik. Nog voor de verkoop/levering in 2001 wordt de oude werkplaats van de buren op de erfscheiding gesloopt. Plotseling ontstaan een drie percelen brede tuin: wel mooi ruimtelijk. Molenstraat 4 wordt ook verkocht. Molenstraat 6 had al een uitbreiding ondergaan.

Tussen 1946 en 1989 wordt tussen de slaapkamer en de keuken een houten toog gemaakt, die de verbouwingen overleeft en uiteindelijk ook nu behouden blijft. De gang en de (voormalige) keuken van het voorhuis wordt samengetrokken met de gang en de keuken in de schuur. De wand tusen gang en keuken wordt daartoe gesloopt. Daar wordt een verwarmde tegelvloer gelegd. De oude slaapkamer wordt een verhoogde speelhoek (lees-, TV). De originele toonbank, die in de garage stond(!), staat weer in de voorkamer. Het voornemen bestaat de oorspronkelijke gepotdekselde beplanking (keukengevel) weer aan te brengen, met (de oorspronkelijke) goten. Met enige hindernissen is de bouwvergunning verstrekt. Door het Nieuw-Zeeland avontuur wordt de uitvoering vertraagd tot eind 2010, als de nokvorsten van het schuurdak vallen. De hele kap wordt gerenoveerd. Zo is ook het oorspronkelijk beschermde stadsgezicht hersteld!

plgronden2kopie

Klussen in eigen beheer:

drei6s
drei5s

Al doende blijkt het hout zo slecht dat de gevels grotendeels vernieuwd worden, maar het resultaat is er naar! De deuren schuiven weer en net voor de laatste planken er op gaan zien we opeens hoe mooi het uitzicht vanuit de schuur is! We besluiten er maar (clandestien) een raam te plaatsen, onzichtbaar vanaf de straat, dat wel!

In feb 2017 is het verkocht

drei44drei3s
DreischorBoitenZzook