Gelkenes

Daar gingen we dus wonen in 1965. Behalve de oude akten bleek er ook een oude foto te zijn. Het varkenshok rechts heeft drie rijen pannen meer, dan in onze tijd, waarschijnlijk een overkapping van een houtopslag lijkt het wel. Wie de dames zijn weet ik niet, fam Hakkesteegt?

Met nog ƒ 2.000,- over van de aankoop financieren we de verbouwing. In het bruine schetsboekje staan de eerste ideeën. In de voorkamer verdwijnt de bedstee en het keldertje. Foei, zou ik later denken, maar dat levert een fijne grote kamer op. De plavuizen op zand worden vervangen door beton en marmertegels, gelegd door Hans Dionisius. De firma Dionisius (Rinus is een HTS vriend) is hofleverancier voor de verbouwing. Het Fiatje Giardiniera heeft wat afgezien op en neer naar Oudewater.

De middelste kamer wordt de slaapkamer en krijgt een grote schuifdeurkast onder de trap naar de zolder. De keuken heeft een klein granito aan-rechtje waar je op je knieën de was moest doen en in de "bijkeuken" waar de vorige bewoners (fam. Blonk) zomers vertoefde was in de hoek het stilletje. De koeienstal had vooraan nog een paardestal. Voor de verwarming kregen we twee Calmix (elektrische) petroleumkachels die het prima deden. Alle wanden werden met houten delen betimmerd, waarachter de elektra -er zat bijna niets in- werd aangelegd, zo kregen we het eerste kontakt met de gemeente; door het raam zag de inspecteur dat ik zelf aan het prutsen was. In de gang kwam een nieuwe meterkast ter vervanging van het schakelbord in de bijkeuken. Daartoe werd de "luchtleiding"naar de bijkeuken verlegd naar de voorgevel: een mooie aansluiting op grote porseleinen isolatoren, met VMVK ging het verder naar de meterkast. Het koken ging op elektra; fornuis mét pannen in de aanbieding bij het GEB!

Eerst werd de schuur nog een paar meter verplaatst voor het overpad en daarna zouden de palen van de hooiberg ook verdwijnen (verkocht).

Gelkenestoen

Eigenlijk is het ook zo gebleven, als plaatje dan. Alleen een buitenlamp en de cv leiding naar het verbouwde varkenshok zijn er bij gekomen. Vanaf de topgevel liep de electra aansluiting naar de palen op de dijk.
Het woonhuis is al (kort?) voor 1880 gebouwd. De hooiberg is van voor 1930. De betonstenen stal is in 1931 gebouwd en de wagenschuur in 1932. In 1967 heb ik die "verplaatst", zoals op de onderste foto te zien is.

scan1
Gelschuurs
Gelkenes