Salvatierra
LuchtfotoSalvatierra450x298shkl
begane grond 1
IMG0488
begane grond 2
verdieping
Latebra
projekten

En zo kwamen we in het jaar 1988 in een klein dorpje terecht ten zuiden van Salamanca. Aan het stuwmeer van Sta.Teresa ligt al eeuwen Salvatierra de Tormes, ooit gesticht als versterkte vesting door de Romeinen, waarschijnlijk op de restanten van nederzettingen van eerdere volken.
Na eerdere rampen stortte de oude Romeinse brug in 1626 in en kon men alleen 'zomers op het land werken aan de overkant. In het begin van de 20e eeuw kwam er eindelijk een nieuwe ijzeren brug. In de jaren '30 begon men een stuwmeer te ontwerpen dat eindelijk in 1960 klaar was en de bewoners 'uitgekocht' werden en vertrokken. Op enkele dappere inwoners na, die besloten in het dorp te blijven wonen en met veeteelt in hun inkomen voorzagen. Dat bleef zo het totdat er een rood Bedfordje verscheen en ze vertelde hoe prachtig de restanten van dat dorpje waren, dat ooit een stad (La Villa) was. Achteraf was dat het dieptepunt, inmiddels zijn er allerlei aktiviteiten aan en met de oude gebouwen, waardoor ze weer gebruikt kunnen worden. Een merkwaardig fenomeen: met zijn allen gebouwen opknappen die de staat laat verkommeren!! Hoe zal dat aflopen?? In 2015 was die staat bereid de onteigende woningen te gaan verkopen. De aanhouder wint!

Drie decennia later ziet het er zo uit ...

salvescud
Las CasascuadrasssalvatierrakrtsPdelRio2

Onder Latebra staat het verhaal van onze bezigheden in het dorp. Latebra was de naam van het projekt dat de initiatieven een 'officieel' karakter moesten geven. Elders zijn ook nog projekten ondersteund. Na jaren opmeten is het dorp in kaart gebracht. Over veel huizen en bewoners is informatie verzameld.
Hiernaast wat er toen van de Plaza was over-gebleven alleen waar gereden werd stond geen onkruid!

In 2015 waren we hier 25 jaar, een mooi moment om het Toen en Nu in beeld te brengen, er is nogal wat veranderd!! Uiteindelijk hebben we het in 2018 gekocht!!

plazatoen345x225shkl
CPdR12019

De foto hieronder uit de winter 1992-93 toen het meer (even?) leeg was, geeft een beeld van hoe het vroeger geweest moet zijn.

stuwmeer880x587shkl
Bruglaagwater

en zo als het (bijna) vol is, de andere kant op gezien, richting La Tala.

Brugnieuw
Salvluchtfoto
SalvatierrasierraPdRio1455x298shklbegane grond 1begane grond 2verdiepingLatebraprojektensalvescudLas Casas