muziek

Voor dat ik op school aan de muziek begon waren er dus eerst die pianolessen van buurman Sonders en later van Hickman. Broer Bert bracht ons in aanraking met de jazz, dat was wat! Hij speelde al gitaar en had een vriend die een clarinet had!

de schoolbandmuziek345x229shklFiets345x243shkl
muziek 1
jazzconcerten
muziek 2

De interesse voor muziek begint dus bij luisteren naar wat in de jaren '50 de moderne jazz heette te zijn; namen als Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Art Blakey (nov.'90 overleden), Lionel Hampton, Miles Davis, Coleman Hawkins, Ben Webster en vele anderen. In een tijd dat Fl. 3,60 voor een single'tje of een EP'tje voor Fl. 6,25 een hele maand zakgeld opsnoepte. De voorkeuren voor een instrument keek je af van de platen waar je het liefst naar luisterde. Dat had nog niets te maken met een muziekinstrument in je handen hebben of het moest de gitaar zijn van Bert of zo, maar dat instrument trok me niet zo aan, die scherpe snaren sneden in mijn vingers.
Zo omstreeks mijn 12e jaar had ik al eens een periode pianoles gehad, eerst van de buurman (Sonders, een hele oude pianoleraar, die naast ons woonde - maar die overleed al spoedig) en later van Hickmann, op de Croeselaan 142, die met zijn zuster, oude moeder en een tweetal vleugels samenwoonde. Gelukkig kon ik onder de smoes te veel huiswerk op het Bonifacius-lyceum hier van af komen, net voor "Für Elise" aan de beurt was.
Maar op datzelfde lyceum zou ik tegen een instrument "aanlopen". Decennia later zou ik Ray Brown nog eens horen antwoorden: ". . het instrument kiest jou . . " op de vraag waarom hij contrabas speelde. Ik kan het niet ontkennen, het past bij je persoonlijkheid of niet, volgens mij klopte het wel.
Thuis dus veel platen (meestal van Bert) draaien en naar de radio luisteren: Vic Feltman en was Michiel de Ruiter er al niet? We speelden ook wel eens met een trio (twee gitaren en een bas) thuis in de badkamer, dat klonk mooi. Of samen op de fiets ergens gaan spelen. Later ging dat ook zo op de motor als het iets verder was, maar een auto van een vader of een broer was ook wel erg handig in die tijd.
Op de website van het NJA kun je de achtergronden van de toenmalige jazz-scene in Nederland nalezen.

muziek2256x170shkl
muziekde schoolbandFiets345x243shklmuziek 1jazzconcertenmuziek 2