varen

Dan maar gelijk het hele rijtje schepen dat we gevaren hebben. Tussen de derde en de vierde zit dan wel 15 jaar, maar dat leggen we nog wel uit! Van links naar rechts:
Albin 25 (1969-74), Finnark F75 (1974-79), Albin Scampi (1979-88), Fisher 30' (2003-2015)

IJsseltocht 1968
Albin1168x126shklfiu2sScampi168x116shklFisherAEs
Kiezen

Het varen begint al vroeg (in de jaren '50): met Gerardje roeien op de Leidse Rijn van het park Oog in Al in een gehuurde roeiboot richting Catharijnsesingel of met de familie roeien in Loosdrecht. In mijn tienerjaren zeil ik al op Loosdrecht en vandaar in Friesland, De Kaag en het Alkmaardermeer en de tochten daar naar toe. Dat was de eerste kennismaking. Later tijdens de studie aan de Academie organiseerden we een boottocht langs de IJssel (1968) om studie te maken van de historische ontwikkeling van de steden langs het water. Inspirerend!!

Terug thuis, we woonden 'op' Gelkenes langs de Lekdijk: water praktisch voor de deur! En zo gingen we in het voorjaar van 1969 naar de Hiswa. Die winter hadden we ons al georiƫnteerd op de (kleine) motorbotenmarkt, want dat het geen zeilboot zou worden op de rivier met twee kleine kinderen stond al gauw vast.
Behalve een ligplaats (Schoonhoven) vonden we in Groot Ammers een klein werfje voor de winter: bij Dirk, altijd feest!! Daar hebben we -noodgedwongen- ook een watersportvereniging opgericht, toen het varen in de Alblasserwaard onmogelijk leek te worden gemaakt. Toen we met de boot naar Zeeland vertrokken, zijn we daar 's-winters blijven liggen: dus de Finnark lag daar ook. Door het varen in Zeeland lieten we ons oog vallen op een zeiljacht: de Albin Scampi. Vanwege het brakke water bleef de boot voortaan in het water 's-winters en in een weekend in de zomer werd het onderwaterschip 'gedaan'. Uiteindelijk gingen we met de Bedford zomers naar de zon en Bas gebruikte de boot als zomerhuisje totdat we hem in 1988 verkochten.

In Spanje op het stuwmeer hebben we later een Hobiecat 18' gekocht, dat was weer ouderwets 'scheuren' vlak over het water, wel een hoop gedoe met de ligplaats, het optuigen en de vieze vissertjes en zo.

Uiteindelijk vielen we in een oude 'fout'; we werden verliefd op een scheepje (een 30-voeter is tegenwoordig een 'bootje'): een Fisher 30', waarvan we de folders al 30 jaar in de kast hadden liggen; uit een tijd dat we hem als te duur en voor oudere mensen kwalificeerden. Dat klopt dus ;-)
Via een lange vaartocht de IJssel op(!) konden we hem in de jachthaven Moerdijk achter de sluis leggen totdat we een plekje in Drimmelen kregen: lekker dichtbij en in ons oude vaargebied: de Biesbosch, maar niet in het weekend!! Bovendien een gezellige omgeving. Helaas komt er nog steeds weinig van echt zeilen.

de Albin 25
WSV de Ammers
de Finnark
Albin Scampi
Hobiecat 18"
de Fisher 30'
varenIJsseltocht 1968Kiezende Albin 25WSV de Ammersde FinnarkAlbin ScampiHobiecat 18"de Fisher 30'